ESPA PRESENCIAL ÉS ESSENCIAL!

L’ESPA PRESENCIAL ÉS ESSENCIAL!

L’Assemblea de docents del CEPA Joan Mir i Mir rebutja l’anunci fet per la Conselleria de suprimir la modalitat d’ESPA presencial per al proper curs.


El curs 2019-20 ha estat excepcional per a tota la comunitat educativa. Arran de la declaració de l’estat d’alarma per la COVID-19 es van suspendre, a partir del 16 de març, les classes presencials. Aquest fet va trastocar tota la planificació i el funcionament habitual dels centres fins a aquell moment. La principal preocupació dels docents va ser garantir la continuïtat del procés d’ensenyament-aprenentatge i evitar al màxim l’abandonament que, en el cas de l’educació de persones adultes, era especialment preocupant ja que molts dels nostres alumnes no tenen el recursos o l’autonomia suficient per poder continuar amb els estudis. Per intentar minimitzar l’impacte del confinament, els docents van haver de fer un esforç extraordinari per adaptar-se a la situació i oferir solucions a l’alumnat. Ho vam fer des de la responsabilitat i el compromís amb la nostra feina, perquè creiem en l’educació com a font de segones oportunitats. Les escoles d’adults compleixen una funció educativa i social de primer ordre, encara que sovint no ocupen portades ni titulars.


Per tant, la nostra sorpresa ha estat majúscula quan uns pocs dies abans d’acabar el juny la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca ens ha comunicat sobtadament la seva intenció d’eliminar l’oferta presencial d’ESPA (Educació Secundària per a Persones Adultes). L’ESPA és l’equivalent de l’ESO, per tant, en molts casos és una darrera oportunitat perquè molta gent pugui finalitzar els estudis obligatoris bàsics.


Les persones que formam part de la comunitat educativa d’adults feim feina per donar noves oportunitats als alumnes que ho han tingut més difícil en el sistema tradicional i sabem, perquè ens ho diuen ells mateixos, que és venint a classe quan els podem garantir més èxit acadèmic i social.


Ens demanam per què la Conselleria vol eliminar la modalitat d’ESPA presencial. A qui es vol beneficiar? No disposam de cap dada ni de cap estudi que justifiqui aquesta decisió, tot el contrari: el perfil dels nostres alumnes, molts dels quals tenen necessitats educatives especials, requereix un ensenyament presencial, una atenció personalitzada i directa i un entorn que l’ajudi també a desenvolupar les seves habilitats socials.


Lamentam profundament aquesta decisió i la forma unilateral d’actuar i prendre decisions, totalment al marge de la comunitat educativa, amb l’afegit que açò succeeix al final d’un curs especialment complex.


Per aquest motiu sol·licitam poder realitzar la modalitat d’ESPA presencial pel proper curs 2020-21 per tal de garantir uns ensenyaments de qualitat i amb majors garanties d’èxit pels nostres alumnes, sempre i quan les circumstàncies sanitàries ho permetin igual que a la resta d’estudis.



Assemblea de docents del CEPA Joan Mir i Mir

Maó, 30 de juny de 2020



Sandra Fernández alumna i representant del Consell Escolar també expressa el seu punt de vista:

Este escrito pretende ser un manifiesto de disconformidad ante el comunicado de la conselleria de educación del viernes 26 de junio de 2020.

La noticia nos llegó a las 12:00h, con poco margen para expresar nuestra opinión y disconformidad ante la nueva medida que propone que los cursos de ESPA sean únicamente semipresenciales.


Podemos analizar las ventajas y desventajas de la educación presencial y distancia, a la vista de las nuevas tecnologías y cambios metodológicos aparecidos durante las últimas décadas, en el sistema educativo de enseñanza, podemos entrar a debatir qué sería lo más conveniente o más factible, pero francamente no me compete a mí.

Como alumna del centro que soy quiero hablarles desde mi posición, desde mi experiencia y representando al colectivo estudiantil que se verá a mi juicio perjudicado por un sistema que, presuntamente, aprovecha el estado de alarma derivado del Covid-19 para realizar unos ajustes y recortes innecesarios y que nos deja en mayor precariedad.

Hasta ahora en nuestro centro existían y permitían optar a diferentes maneras de trabajar, varios sistemas: el presencial, el semipresencial y a distancia. La irrupción de las nuevas tecnologías en la sociedad actual, sociedad de la información y comunicación, y más concretamente, en el proceso educativo, iban produciendo cambios importantes en la metodología, en el fondo y en las formas de afrontar este proceso.Pero eso no ha de ser usado en contra sino a favor de nuestra enseñanza.

Resulta evidente que estamos inmersos en una etapa de cambios en el ámbito educativo que va a afectar profundamente a las metodologías y a sus estrategias. Pero la llegada del Covid-19 ha sido la gota que ha colmado el vaso y la gran excusa para poner más difícil aún la situación que vivimos aquellos que queremos aprender a toda costa.

Cada alumno es un caso distinto, con unas necesidades, unos recursos y una

economía más resentida por esta extrema situación vivida. Si ya era difícil sacar dinero para pagar nuestros estudios, buscar tiempo, esfuerzo y ganas... Nos están intentando poner el pie en el cuello para asfixiarnos y quitarnos las ganas....

Pero saben qué??? No, yo no he iniciado este camino de nuevo, para que alguien intente que yo desista!

Ambas modalidades de enseñanza deben coexistir potenciándose mutuamente, pero hemos de pensar en que no todos los alumnos disponen de recursos, se ha podido comprobar en esta cuarentena en la que desgraciadamente no todos han podido seguir con sus estudios, puesto que no es lo mismo que te den la materia y tengas que aprendértela a que estés en clase y puedas comentar dudas, que surja un debate y tengas un profesor dándote su apoyo. Para mí eso es primordial, es el motivo por el cual he animado a compañeros a seguir, a iniciar, a no abandonar...

Cada día veo más claro lo que quiere esta sociedad de nosotros los estudiantes:

Ponernos dificultades, que no sea fácil el camino y que seamos unos sumisos y sin estudios, pero señores!!! Hemos decidido que nuestro camino lo elegimos nosotros, que el límite es el cielo y que mientras tengamos un profesorado implicado, competente, vocacional y empático, no pensamos dejar de luchar para poder aprender de ellos... Algo que los libros nunca enseñaran: HUMANIDAD.